WYKUP ABONAMENT!       Kliknij  >>tutaj<<  i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów!
|
Logowanie  /  Rejestracja »
« Wróć do listy artykułów

Przeziębienia, grypa i odporność organizmu według profesora Aleksandra Ożarowskiego

Przeziębienia, grypa i odporność organizmu według profesora Aleksandra Ożarowskiego

Aleksander Ożarowski przez długie lata był wykładowcą Akademii Medycznych w Warszawie i Lublinie. Przez całe dorosłe życie badał zioła. Jego dorobek obejmuje kilkaset publikacji naukowych, wiele artykułów prasowych i kilkanaście książek na temat roślin, z których wielką sławę uzyskały dwie: ,,Ziołolecznictwo — Poradnik dla lekarzy’’ oraz ,,Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie’’. Łączny nakład tych dwóch dzieł przekroczył pół miliona egzemplarzy, praktycznie są obecnie nie do zdobycia. Profesor zmarł kilka lat temu, ale pozostała jego spuścizna.

Przedstawiamy zioła pomocne w grypie i innych chorobach przeziębieniowych oraz wzmacniające organizm. Opracowaliśmy je na podstawie książek profesora Ożarowskiego. Pamiętajmy, że kuracje ziołami są pożyteczne i dobrze współdziałają z zalecanymi lekami farmaceutycznymi.

Podajemy te naturalne sposoby, gdyż świat nauki powszechnienie jest już przeciwny kuracji grypy i przeziębień antybiotykami, zaleca przede wszystkim wzmacnianie układu odpornościowego. To wszystko znajdziemy w kuracjach zalecanych przez profesora Ożarowskiego.

 

BERBERYS

 

Owoce berberysu są naturalnym źródłem łatwo przyswajalnych witamin, m.in. witaminy C. Są wartościowym surowcem witaminizującym, regulującym procesy przemiany materii i podnoszącym ogólną odporność organizmu, zwłaszcza w zakażeniach bakteryjnych, stanach zapalnych błon śluzowych. Należy pamiętać, że z uwagi na ochronne działanie kwasów organicznych oraz innych związków towarzyszących skuteczność naturalnej witaminy C z owoców berberysu jest większa, niż syntetycznego kwasu askorbowego.

Owoce berberysu są pomocniczym lekiem witaminowym w zakażeniach bakteryjnych, chorobach przeziębieniowych, stanach gorączkowych różnego pochodzenia.

 

ODWAR WITAMINIZUJĄCY Z OWOCÓW BERBERYSU

 

1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać l szklanką wrzącej wody, ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3 min. Odstawić na 15 min. i przecedzić. Pić 1/4 - 1/2 szklanki 2 - 3 razy dziennie po jedzeniu Można nieco osłodzić cukrem lub miodem.

 

ODWAR PRZECIWGORĄCZKOWY

 

Wziąść po 1/2 łyżki owoców berberysu, dzikiej róży i maliny, zalać 1 szklanką wody wrzącej, ogrzać do wrzenia i gotować powoli 2 min. pod przykryciem. Odstawić na 15 min. i przecedzić. Można osłodzić. Pić 1/4 - 1/2 szklanki kilka razy dziennie w chorobach gorączkowych.

 

BEZ CZARNY

 

Kwiaty bzu czarnego działają napotnie na skutek pobudzania ośrodków regulujących wydzielanie potu. Ostatnio odkryto w liściach bzu czarnego substancje zwiększające odporność na choroby zakaźne. Odwar z kwiatów bzu czarnego stosuje się wewnętrznie jako środek napotny w chorobach z podwyższoną temperaturą. Zewnętrznie służą do płukania w anginie oraz zapaleniu jamy ustnej i gardła.

 

ODWAR Z KWIATÓW BZU

 

1 - 1 1/2 łyżki kwiatów zalać 1 szklanką wody zimnej, ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3 min. Odstawić na 15 min. i przecedzić. Jako środek napotny i przeciwgorączkowy wypić wieczorem po posiłku szklankę odwaru z dodatkiem 1 - 2 łyżek syropu malinowego. Odwar z kwiatów bzu z dodatkiem 1/2 łyżeczki Azulanu można stosować zewnętrznie do okładów i płukania jamy ustnej.

 

ZIOŁA PYROSAN (Herbapol)

 

W skład Pyrosanu wchodzi m.in. kwiat bzu czarnego. 2 - 2,5 łyżki mieszanki zalać 2 - 3 szklankami wody gorącej, ogrzewać do wrzenia i gotować 2 min. pod przykryciem. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić możliwie gorący odwar 2 - 3 razy dziennie, 1 szklankę, po jedzeniu, jako pomocniczy środek przeciwgorączkowy i napotny. Wieczorem wskazane jest wypicie w łóżku do 2 szklanek gorącego odwaru o dodatkiem 2 - 3 łyżek syropu malinowego.

 

ZIOŁA NAPOTNE

 

Zmieszać w równych ilościach ziele fiołka trójbarwnego, kwiat bzu czarnego i kwiat lipy. Zalać 2 łyżki ziół 2 szklankami wody gorącej i gotować łagodnie pod przykryciem 3 min., odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić 2 - 3 razy dziennie między posiłkami po 2/3 do 1 szklanki jako środek napotny. Korzystne jest dodanie 1 - 2 łyżek soku malinowego.

 

NAPÓJ Z SOKU JEŻYNY

 

Wlać 2 łyżki soku z jeżyny do 1 szklanki przegotowanej, ciepłej wody. Pić w chorobach gorączkowych w zastępstwie soku malinowego.

 

LIPA

 

W przypadku choroby gorączkowej napary lub odwary z kwiatów lipy łagodnie zwiększają wydzielanie potu. Napary z kwiatów lipy stosuje się jako pomocniczy, łagodny środek napotny w stanach gorączkowych, w niektórych chorobach zakaźnych jak angina, grypa, zapalenie gardła, oskrzeli i tzw. choroba z przeziębienia.

 

NAPAR Z KWIATÓW LIPY

 

1 1/2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wody wrzącej i naparzać 15 min. pod przykryciem. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie po jedzeniu jako środek napotny. Stosować także do użytku zewnętrznego.

 

ZIOŁA NAPOTNE

 

Zmieszać równe ilości kwiatów lipy, kwiatów bzu czarnego i owoców berberysu (lub kłączy perzu). Zalać 2 łyżki ziół 2 szklankami wody wrzącej i postawić pod przykryciem na parze na 20 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Dodać 2 łyżki syropu malinowego (lub kieliszek rumu dla dorosłych) i wypić gorące wieczorem przed snem. Jednocześnie przyjmować po 2 drażetki witaminy C, 4 - 5 razy dziennie oraz Aspirynę.

 

MALINA

 

Napar z suszonych owoców lub syrop ze świeżych pobudzają czynność gruczołów potowych i w stanach gorączkowych wywołują po 30 - 60 min. obfite wydzielanie potu.

Zarówno napar z suszonych owoców maliny, jak i syrop malinowy, są od dawna znanym i często stosowanym domowym lekiem napotnym w bakteryjnych lub wirusowych chorobach z podwyższoną temperaturą. Suszone owoce maliny wchodzą w skład mieszanki ziołowej Pyrosan (Herbapol), stosowanej jako lek napotny i przeciwgorączkowy. Syrop malinowy podaje się zwłaszcza dzieciom.

 

NAPAR Z OWOCÓW MALINY

 

2 łyżki suszonych owoców zalać l szklanką wody wrzącej i naparzać pod przykryciem 15 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Dorosłym można dodać 1 łyżkę rumu lub 1 - 2 łyżki syropu malinowego. Wypić wieczorem cały, gorący napar jednorazowo w chorobach z podwyższoną temperaturą. Wskazane jest jednoczesne przyjmowanie Aspiryny oraz witaminy C.

Dzieciom do naparu sporządzonego jak wyżej można dodać miodu, syropu z czarnej porzeczki lub syropu malinowego, a dawkowanie dla niemowląt rozpoczynać od 2 łyżeczek naparu.

 

ZIOŁA W ANGINIE

 

Zmieszać po 20 g liści maliny, liści szałwii i kwiatów rumianku. Zalać l łyżkę mieszanki l szklanką wody wrzącej i naparzać pod przykryciem 15 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Stosować do płukania jamy ustnej i gardła wielokrotnie w ciągu dnia przy anginie oraz do okładów.

 

DZIKA RÓŻA

 

Owoc róży dzikiej jest surowcem witaminowym, bogatym w witaminę C oraz flawonoidy (wit. P). Ponieważ organizm ludzki nie wytwarza witaminy C, konieczne jest dostarczenie jej z zewnątrz z pokarmami, a w razie potrzeby w postaci leków. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka zdrowego wynosi średnio około l mg witaminy C na l kg wagi ciała, a u dzieci nieco więcej. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet w okresie ciąży oraz karmienia piersią. W czasie choroby, zwłaszcza z podwyższoną temperaturą ciała, zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta 2 - i 3 - krotnie. Warto pamiętać, że naturalna witamina C w owocach i jarzynach jest aktywniejsza od syntetycznej, gdyż towarzyszące jej flawonoidy i kwasy organiczne chronią ją przed rozkładem. Syntetyczna witamina C w tabletkach jest wykorzystywana przez organizm tylko w 30 - 40 proc. podanej dawki.

Owoc dzikiej róży podaje się jako lek witaminowy w zakażeniach bakteryjnych przebiegających z wysoką gorączką. W sklepach znajdziemy dużo herbatek z tym owocem bogatym w witaminę C.

 

PODBIAŁ

 

Odwary z liści podbiału powlekają błony śluzowe jamy ustnej i gardła oraz zmniejszają podrażnienie błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Powodują spęcznienie i rozrzedzenie zalegającej wydzieliny oraz pobudzenie ruchów nabłonka rzęskowego, a tym samym wyzwalają odruch wykrztuśny. Jednocześnie flawonoidy łagodnie obniżają napięcie mięśni gładkich górnych dróg oddechowych i oskrzeli oraz ułatwiają odkrztuszanie. Zawarte natomiast w odwarze garbniki działają przeciwzapalnie i ściągająco na błony śluzowe jamy ustnej, gardła oraz przełyku. Przetwory z liści podbiału stosuje się w lekkich stanach nieżytowych błon śluzowych górnych dróg oddechowych, z objawami bólu w gardle oraz przy utrudnionym przełykaniu i odkrztuszaniu. Ponadto jako lek pomocniczy w przewlekłym zapaleniu oskrzeli, osłabieniu odruchu wykrztuśnego i w zanikowym, suchym nieżycie gardła u palaczy tytoniu oraz osób w wieku podeszłym. Niekiedy podaje się liść podbiału w mieszankach w stanach zapalnych przełyku.

Kwiat podbiału znajduje zastosowanie w nieżytach błon śluzowych górnych dróg oddechowych o łagodnym przebiegu, zwłaszcza u osób starszych, u których częściej obserwuje się skurcz oskrzeli. Również w celu złagodzenia kaszlu i ułatwienia odkrztuszania w przypadku tzw. kaszlu suchego.

 

ODWAR Z LIŚCI PODBIAŁU

 

1 łyżkę liści zalać 1 -1 1/2 szklanki wody ciepłej i ogrzać do wrzenia. Gotować powoli pod przykryciem 3 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić 1/4 do 1/3 szklanki 3-5 razy dziennie między posiłkami przy kaszlu.

 

ZIOŁA POWLEKAJĄCE

 

Zmieszać po 20 g liści podbiału, korzenia lukrecji, kwiatów ślazu i nasion lnu. Zalać 1 łyżkę ziół szklanką wody ciepłej i po 20 min. ogrzać do wrzeniu. Gotować powoli pod przykryciem 2 min., odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić 5 - 6 razy dziennie małymi porcjami w stanach zapalnych przełyku, jamy ustnej i gardła.

 

CEBULA

 

Przetwory z cebuli stosuje się w suchym, męczącym kaszlu. Najchętniej łączy się je z miodem lub syropem, co zwiększa działanie wykrztuśne. Jednocześnie składniki cebuli o działaniu przeciwbakteryjnym niszczą drobnoustroje chorobotwórcze górnych dróg oddechowych i ułatwiają zwalczanie zakażenia.

 

SYROP Z CEBULI

 

Rozetrzeć cebulę na bardzo drobnej tarce lub zemleć w maszynce, wymieszać z taką samą ilością miodu lub syropu, zagotować i wycisnąć przez płótno. Pić 3 - 5 razy dziennie po 1 łyżce po jedzeniu przy kaszlu i bronchicie. Dzieciom podawać po 1 łyżeczce.

 

SOK Z CEBULI

 

Posiekać drobno cebulę, posypać cukrem i pozostawić w naczyniu w ciepłym miejscu do następnego dnia, następnie wycisnąć sok przez płótno. Pić 2 - 4 razy dziennie po1 łyżce po jedzeniu przy kaszlu, chrypce i nieżycie ganiła. Dzieciom podawać po 1 łyżeczce.

 

CZOSNEK

 

Czosnek i jego przetwory mają udowodnione wynikami wielu badań wszechstronne i skuteczne działanie. Przede wszystkim działają bakteriobójczo, niszczą liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy. Najskuteczniejsze pod tym względem są świeżo utarte lub pokrojone kawałki ząbków lub świeżo wyciśnięty sok.

 

CZOSNEK W PLASTERKACH

 

Pokroić 1 - 2 ząbki czosnku na plasterki i nie rozgryzając w ustach połknąć, popić 1/4 szklanki wody i wkrótce zjeść posiłek. Zapewnia to bezwonny oddech, natomiast nie zmniejsza skuteczności wymienionych działań. Jeśli jednak czosnek ma działać w jamie ustnej, wówczas najlepiej jest plasterki lub miazgę położyć na cienką kromkę chleba posmarowaną masłem i powoli żuć. Nie uniknie się przykrego zapachu, ale zwiększa to skuteczność, zwłaszcza w stanach ropnych.

Opracował: Cezary Kruk

Strona www.uzdrawiacz.com.pl korzysta z plików cookies celem ułatwienia korzystania z serwisu. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności lub określ warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie wszystkoociasteczkach.pl.