Piszemy o naturoterapii od ponad 30 lat
|
Logowanie »
« Wróć do listy artykułów

Soki z owoców i warzyw to samo zdrowie

Soki z owoców i warzyw to samo zdrowie

Picie soków jest bardzo przydatnym sposobem oczyszczania i wzmacniania naszego organizmu. Soki są wskazane szczególnie wtedy, gdy mamy okresowe kłopoty z trawieniem, co uniemożliwia zjadanie całych owoców lub warzyw. Bardzo często podajemy je dzieciom, natomiast sami będąc w średnim i starszym wieku zapominamy, że soki powinny być nieodzownym elementem codziennej diety, ponieważ są źródłem dobrze przyswajalnych witamin oraz makro - i mikroelementów.

 

ODTRUWAJMY ORGANIZMY

 

Denham Harman, profesor z uniwersytetu w Nebrasce, w połowie ub. wieku odkrył, że uboczne produkty przemiany materii odkładają się z biegiem czasu w organizmie w postaci złogów, wywierających na niego szkodliwe silne działanie utleniające. Są to trucizny odbierające zdrowie, jasność umysłu, witalność, młodość. W trosce o swoje zdrowie trzeba koniecznie je z siebie wyrzucić. A nie jest to łatwe. Dlatego tak często piszemy w naszych miesięcznikach o odtruwaniu organizmu.

Niestety żyjemy w świecie pełnym chemikaliów, stresu, promieniowania, leków, metali ciężkich, kosmetyków, pestycydów i chemicznych środków czystości. Właściwie całe nasze środowisko jest skażone, woda, gleba i powietrze. Im większe miasto, tym gorzej. Kraków słynie nie tylko z Wawelu i licznych zabytków, ale i ze smogu, który truje jego mieszkańców. Niewiele lepiej jest w innych miastach. Oblicza się, że co drugiego z nas dotknie któraś z chorób cywilizacyjnych, będących ceną życia w szybko rozwijającej się cywilizacji. Dietetycy zachęcają, aby codziennie wypijać wyciskane soki, zarówno z owoców jak i warzyw. Mogą być z jednego rodzaju owoców lub warzyw np. pomarańczowe, jabłkowe, marchewkowe, buraczane, lub zmieszane, w różnych zestawach. Niektórzy specjaliści namawiają, aby np. jeden dzień w tygodniu (np. podczas weekendu) wypijać tylko świeżo wyciskane soki (lub w połączeniu z surowymi warzywami i owocami). Taka minigłodówka sokowa to znakomity sposób na oczyszczanie organizmu.

Piszę to umyślnie w okresie przed świętami, gdyż nasz organizm po świątecznym obżarstwie szczególnie będzie wymagał oczyszczenia. W ,,Poradniku Uzdrawiacza’’ 10/2014 publikowaliśmy artykuł ,,Soki dla zdrowia’’, w którym podawaliśmy wartości soków z marchwi, pomidorów, jabłek, brzoskwiń, winogron, granatów, malin, czarnej porzeczki. W najbliższym czasie zamieścimy w ,,Uzdrawiaczu’’ kilka artykułów o sokach bardziej zróżnicowanych, będących mieszanką różnych owoców i warzyw. Mogą one być pomocne dla odtruwania organizmu, odchudzania, pożyteczne dla ludzi starszych, wymiatające bardzo szkodliwe wolne rodniki.

 

SOKI NA ODTRUWANIE

 

CYTRYNA, JABŁKO, WINOGRONA, MORELA

 

Sok ten pomaga odtruć wątrobę. Receptura na dwie szklanki soku: 3 cytryny, 2 jabłka, 3 morele, 25 czerwonych winogron. Jest to bomba witaminy C, która pomoże oczyścić nie tylko wątrobę, ale cały organizm. Ważne są tu winogrona, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod — niezbędny dla funkcjonowania tarczycy. Są także zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w organizmie kwasów. Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które znajdują się w pestkach, skórkach i szypułkach winogron. Witaminy C i A to naturalne przeciwutleniacze (inaczej antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wynika z dotychczasowych badań naukowców, wyciąg z nasion winogron skutecznie niszczy komórki rakowe, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty.

 

BURAK, GREJPFRUT, LIMONKA

 

Sok na detoksykację układu krwionośnego. Receptura: 3 małe buraki, jeden średniej wielkości grejpfrut, 2 limonki. Otrzymamy około dwu szklanek soku. Burak ćwikłowy jest warzywem cennym ze względu na znaczącą wartość odżywczą. Ma bardzo dużo kwasu foliowego (już 200 g buraka pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania), zawiera potas, żelazo, mangan, kobalt, witaminy A, C i z grupy B.

Kwas foliowy reguluje rozwój i funkcjonowanie komórek oraz wpływa na prawidłową pracę układów w organizmie. Razem z witaminą B12 współuczestniczy w powstawaniu czerwonych krwinek. Pobudza procesy krwiotwórcze, hamując powstawanie anemii. W soku z buraka znajdziemy też zestaw witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), które pomagają w nerwicach, przeciwdziałają stresowi, depresji, zmniejszają napięcie nerwowe. Witaminy te wzmacniają koncentrację, czujność, refleks, pamięć, pomagają w przypadku zaburzeń snu, regulują nadciśnienie i niedociśnienie oraz poziom cholesterolu.

Najnowsze badania wskazują na korzystny wpływ spożywania soku z buraków ćwikłowych dla osób mających nadciśnienie. Picie soku z buraków ułatwia przepływ krwi, uzupełnia niedobór tlenu w komórkach i obniża ciśnienie. Jest to istotne, dlatego że dzięki zastosowaniu soku z buraków w naturalny sposób można zmniejszyć rozwój niewydolności serca, ryzyko zawału czy udaru mózgu.

 

BURAK, MARCHEWKA, JABŁKO

 

Mieszanka składników oczyszczających cały organizm. Daje też dużą energię. Na dwie szklanki potrzebujemy 3 niewielkie buraki, 2 marchewki, 2 jabłka.

Napiszę więcej o marchwi, ważnym składniku. Jest przede wszystkim głównym źródłem beta - karotenu, czyli prawitaminy A, substancji, z której organizm wytwarza witaminę A. Witamina A pełni wiele ważnych funkcji. Jej prekursor beta - karoten należy do grupy witamin antyoksydacyjnych. ,,Wymiata’’ ona tzw. wolne rodniki, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i powstawania chorób nowotworowych.

Ogromnie ważna w soku marchwiowym jest witamina E, czyli tzw. eliksir młodości. To bardzo silny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia i chroni nas przed groźnymi chorobami, w tym nowotworami. Marchew to jeden z głównych produktów w diecie opóźniającej starzenie. Regularne wypijanie soku z marchwi to znacznie zdrowszy i bezpieczniejszy sposób na ładny koloryt skóry niż opalanie się na słońcu czy w solarium.

Obecny w marchwi potas obniża poziom ,,złego’’ cholesterolu. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Harvarda dowiodły, że spożywając jedną marchewkę dziennie, wpływamy na zredukowanie cholesterolu (frakcja LDL), co o 30 proc. obniża ryzyko zawału, a o 70 proc. udaru mózgu. Sok marchwiowy odpowiada ponadto za prawidłowe ciśnienie krwi.

Składniki obecne w soku marchwiowym bardzo dobrze wpływają na funkcjonowanie wątroby — m.in. chronią nas przed jej otłuszczeniem.

Jeśli do marchwi dodamy buraka i jabłko, stworzymy super skuteczny napój zdrowotny i oczyszczający nasz ustrój.

 

KAPUSTA, MARCHEWKA, ŻURAWINA

 

Ta mieszanina, pita co jakiś czas, doskonale oczyści nas z toksyn. Przygotujmy liście z połowy średniej wielkości kapusty, 3 duże marchwie, 40 - 50 owoców żurawiny. Kapusta z witamin zawiera przede wszystkim karoten (prowitamina A), witaminy E, K, B1, B2, B3, B6, biotyninę, witaminy C, P i U. Znajdują się w niej również potas, sód, wapń, fosfor, żelazo, srebro, ołów, nikiel, tytan, molibden, wanad. Liście ze świeżej kapusty oprócz właściwości odtruwających leczą dolegliwości gastryczne, jelitowe, ogólne osłabienie, anemię, szkorbut, alkoholizm, wrzody, cukrzycę, układ oddechowy.

A żurawina? Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Tel Avivie potwierdziły, że związki zawarte w żurawinie mają właściwości powstrzymywania osadzania się wielu bakterii, w tym bakterii Helicobacter Pylori na śluzówce żołądka. Badania nad tą bakterią potwierdziły, że związki zawarte w żurawinie — taniny i polimery epikatechinowe — mają właściwości powstrzymywania osadzania się bakterii na śluzie żołądka. W obecności polimeru, bakterie nie mogły związać się z błoną komórkową.

Żurawina jest doskonała przy zakażeniach dróg moczowych, objawiających się gorączką, bólem przy oddawaniu moczu, bólami w okolicy lędźwiowej. Częściej cierpią na nie osoby starsze. Dolegliwościom tym sprzyja przerost gruczołu krokowego (prostaty), występujący u wielu mężczyzn po 50 roku życia, a u kobiet okres menopauzy i towarzyszący jej spadek stężenia estrogenów. Najczęstszą przyczyną zakażenia są bakterie przedostające się z cewki moczowej do pęcherza m.in.: Gardnerella, Proteus, Trichomonas, Campylobacter, E.coli, Schistosoma. Żurawina ma działanie antybakteryjne i może zwalczać infekcje dróg moczowych.

Największe zainteresowanie badaczy wzbudzają właściwości przeciwutleniające drobnych owoców żurawiny, porównywane do działania czerwonego wina. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Mają one pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca. Przeciwutleniacze zawarte w żurawinie chronią też organizm przed uszkodzeniami wywołanymi działaniem wolnych rodników, zapobiegając niektórym nowotworom, np. okrężnicy lub płuc.

 

POMIDOR, CEBULA, CYTRYNA

 

Na dwie szklanki soku potrzebne są: 4 duże pomidory, 1 cebula, dwie cytryny. Sok z tych składników oczyszcza organizm z toksyn i przywraca równowagę.

Pomidory mają ogromne wartości zdrowotne. Przede wszystkim ze względu na zawarty w nich likopen — przeciwutleniacz, który pomaga zapobiegać nowotworom, osteoporozie i innym chorobom cywilizacyjnym. Kilkuletnie badania przeprowadzone w Akademii Medycznej na Harvardzie dowiodły, że mężczyźni spożywający przetwory pomidorowe bogate w likopen, częściej niż dwa razy w tygodniu, są o 34 proc. mniej narażeni na rozwój raka gruczołu krokowego. W przypadku kobiet likopen może zmniejszać ryzyko występowania raka szyjki macicy i sutka. Autorzy kilku badań dowiedli, że wysokie spożycie pomidorów i przetworów pomidorowych oraz związany z tym wysoki poziom likopenu we krwi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego. Najbardziej znamienne wydaje się być zmniejszenie liczby zachorowań na raka żołądka, jelita grubego czy odbytnicy. Likopen jest bardzo ważnym składnikiem diety, jego stężenie jest odwrotnie proporcjonalne do częstości występowania degeneracji plamki żółtej w oku. Jest to miejsce na siatkówce, w obrębie tylnego bieguna gałki ocznej, w osi optycznej oka, odpowiedzialne za ostre i precyzyjne widzenie. Degeneracja plamki żółtej jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku przez osoby w starszym wieku, żyjące w krajach wysokorozwiniętych. Najważniejszym źródłem likopenu są pomidory i ich przetwory.

Pijmy soki. W sklepach znajdziemy różne urządzenia do wyciskania soków z owoców i warzyw. Pamiętajmy, że najlepsze są wyciskarki ślimakowe wolnoobrotowe. Sok otrzymany z takiej wyciskarki jest najzdrowszy, gdyż podczas wyciskania produkty nie tracą witamin i enzymów w nich zawartych. Sokowirówki i blendery z powodu wysokiej temperatury wytwarzanej podczas produkcji soku i szybkiego obrotu metalowych części urządzenia powodują duże straty cennych wartości odżywczych. Warto odłożyć pieniądze i zakupić wyciskarkę, bo soki uzyskane przy jej pomocy są niezastąpionym produktem w utrzymaniu zdrowia i dobrej formy, co jest absolutnie bezcenne.

Cezary Kruk

Strona www.uzdrawiacz.com.pl korzysta z plików cookies celem ułatwienia korzystania z serwisu. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności lub określ warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie wszystkoociasteczkach.pl.