Piszemy o naturoterapii od ponad 30 lat
|
Logowanie »
« Wróć do listy artykułów

Jedz regularnie jabłka

Jedz regularnie jabłka

Jedz regularnie jabłka

Jedząc regularnie jabłka nie tylko zrobisz na złość
prezydentowi Rosji Władimirowi Putinowi, ale poprawisz swoje
zdrowie.
  Jabłka należą do najłatwiej dostępnych i najbardziej
skutecznych środków „kuchennej medycyny”. Stare angielskie
przysłowie mówi, że jedno jabłko dziennie pozwala uniknąć
lekarza. Naukowcy potwierdzają, iż regularne jedzenie jabłek
poprawia stan serca i naczyń krwionośnych w podobnym stopniu co
leki chemiczne, np. statyny obniżające poziom cholesterolu we
krwi, przy czym nie wywołuje niepożądanych działań ubocznych.
Jabłka stymulują procesy krwiotwórcze, pomagają usuwać z
organizmu toksyczne związki, koją skołatane nerwy. Są szczególnie
polecane tym, których zmęczyły życiowe komplikacje, niekończące
się zmartwienia i nierozwiązywalne problemy, prowadzące do
chorób cywilizacyjnych z nowotworami na czele. Jedno lub dwa
jabłka zjedzone nieśpiesznie wieczorem sprowadzą spokojny sen,
poprawią samopoczucie i nastrój.
SKŁAD

 Zwierają łatwo przyswajalne cukry (glukoza, fruktoza, sacharoza),
kwasy organiczne ( m.in . kwas jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy,
winowy), pektyny, flawonoidy, garbniki, enzymy wspomagające
trawienie, fitoncydy, olejki eteryczne nadające przyjemny zapach,
sole mineralne (w tym związki potasu, magnezu, wapnia, fosforu,
siarki, krzemu, żelaza, manganu, miedzi, kobaltu, cynku,
molibdenu), witaminy (witamina C, witaminy z grupy B, w
żółtomiąższowych odmianach karoten czyli prowitamina A,
witamina E, witamina K). Skład chemiczny zależy w dużej mierze
od odmiany i warunków uprawy. Skórka jabłek obfituje w kwas

ursolowy, związek z grupy trójterpenów, który wykazuje działanie

przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne,
grzybobójcze, pierwotniakobójcze oraz przeciwnowotworowe, a
ponadto usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego i
układu krwionośnego. W badaniach na myszach wykazano, że kwas
ursolowy wzmacnia mięśnie i zapobiega ich wiotczeniu
(właściwości anaboliczne), jak również przeciwdziała otyłości,
cukrzycy i stłuszczeniu wątroby. Nasiona (tzw. pestki) jabłek
zawierają dużą ilość jodu oraz glikozydy cyjanogenne, które w
małych dawkach pobudzają ośrodek oddechowy, działają
antyseptycznie i przeciwskurczowo, jednak w większej ilości
działają toksycznie.

TARTE JABŁKA LECZĄ ŻOŁĄDEK

  Jabłka są zalecane przede wszystkim w leczeniu dolegliwości
układu pokarmowego. Przy kłopotach z żołądkiem doskonałe są
zarówno surowe jabłka (pod warunkiem, że zostaną bardzo dobrze
przeżute), jak również gotowane lub pieczone. Jabłka pieczone w
mniejszym stopniu niż świeże stymulują wydzielanie soku
żołądkowego, za to lepiej pobudzają perystaltykę jelit. Jabłka
przyjmuje się jako środek normalizujący przemianę materii – tarte
świeże jabłka ze szczyptą cynamonu (ale bez cukru) podaje się w
uporczywych biegunkach, jak i przy zaparciach, w zatruciach
pokarmowych, niestrawności, stanach zapalnych żołądka i jelit.
Dzięki łagodnemu działaniu tarte jabłko zaleca się w przypadku
biegunki nawet niemowlętom. Garbniki zawarte w jabłkach działają
ściągająco, tonizująco i przeciwbakteryjnie na błony śluzowe
układu pokarmowego. Pektyny to znakomita „miotła” dla jelit, gdyż
wiążą i usuwają toksyczne substancje z przewodu pokarmowego, a
kwasy organiczne: jabłkowy i winowy hamują fermentację w

żołądku, pomagają neutralizować kwaśne produkty przemiany

materii. Jabłka usuwają z organizmu toksyczne metale ciężkie, jak
ołów czy rtęć, oraz neutralizują niektóre związki radioaktywne.
Dzięki wysokiej zawartości pektyn sprzyjają odnowie mikroflory
przewodu pokarmowego zniszczonej przez antybiotyki.
JABŁKOWA KURACJA ODCHUDZAJĄCA

  Osoby dbające o sylwetkę powinny raz lub dwa razy w
tygodniu jeść w ciągu dnia wyłącznie dojrzałe jabłka – w dowolnej
ilości (zwykle 1,5 kg) i dowolnej postaci (świeże - w całości lub
tarte, pieczone, duszone, soki lub odwary). Owocowe „głodówki”
pożyteczne są również w przypadku obrzęków czy nadciśnienia.
Jabłkowa dieta sprzyja oczyszczaniu organizmu i usuwaniu z niego
dużej ilości toksycznych złogów, dostarcza znacznej ilości
przeciwutleniaczy zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się
organizmu. Jabłka są niskokaloryczne, a dzięki obfitości błonnika
zapewniają uczucie sytości. Zawarte w jabłkach sole potasu są
bardzo ważne dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi,
wzmacniają mięsień sercowy i układ nerwowy. W przypadku
cukrzycy czy otyłości należy wybierać raczej kwaśne odmiany
jabłek, np. renety. Po kilkudniowym poście z powodu dolegliwości
żołądkowych lub po przeprowadzonej głodówce warto wybrać jako
pierwsze pożywienie małą ilość tartych jabłek, które działają
łagodząco oraz antyseptycznie na jelita i pomogą im powrócić do
normalnej pracy. 

JABŁKA PRZECIW KAMICY

 Uważa się, że jabłka – szczególnie zielone - oczyszczają wątrobę i
pęcherzyk żółciowy, zmiękczają kamienie żółciowe. W
dolegliwościach wątroby, jej przepracowaniu i przekrwieniu, warto
pić świeżo wyciśnięty sok z jabłek oraz jeść gotowane jabłka.

Świeże lub duszone z wodą jabłka przyspieszają powrót do zdrowia

po przebytej żółtaczce. W kamicy nerkowej pije się świeżo
wyciśnięty sok (moszcz) z jabłek lub odwar (kompot) ze świeżych
lub  suszonych jabłek albo z  ich skórek. Odwar przyrządza się
gotując przez 15 minut w 1 litrze wody 3 jabłka drobno pokrajane
wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi - po wystudzeniu można
osłodzić do smaku miodem, ewentualnie dodać sok z cytryny, i pić
3 razy dziennie po 200 ml. Taki odwar działa moczopędnie,
pomaga również przy skazie moczanowej (podagrze), chorobach
reumatycznych, dolegliwościach żołądka i jelit. Jabłka są
nieocenionym składnikiem diety w przypadku niedokrwistości (z
uwagi na zawartość kwasu foliowego, łatwo przyswajalnych
związków żelaza i kobaltu) oraz miażdżycy. W celu obniżenia
poziomu cholesterolu we krwi przyjmujemy jabłka w dowolnej
postaci lub pijemy odwar z jabłek. Spożycie przed snem surowego
lub pieczonego jabłka zapobiega bezsenności.
LECZĄ PRZEZIĘBIENIE

  Jabłka działają na organizm ochładzająco, odświeżająco i
nawilżająco: zaspokajają pragnienie, obniżają gorączkę, przynoszą
ulgę przy uczuciu suchości w płucach. Nic nie gasi dokuczliwego
pragnienia u kobiet karmiących tak dobrze jak kompot z jabłek.
Gorączkującym dzieciom podaje się tarte jabłka. Aby złagodzić
suchy kaszel zjadamy powoli ciepłe jabłka pieczone lub ugotowane
na parze z dodatkiem miodu. Odwar z jabłek (kompot) zmiękcza
kaszel i łagodzi chrypkę. Przy anginie, kaszlu, zapaleniu oskrzeli
można pić herbatkę z wysuszonych w ciepłym miejscu skórek
jabłek.Sokiem z jabłek płucze się bolące gardło i leczy infekcje w
jamie ustnej. Przy bólu gardła spożywamy tarte jabłka wymieszane
z miodem. Dieta z surowych tartych jabłek jest zalecana w

przypadku grypy – podajemy przez 2-3 dni jako jedyne pożywienie

po 0,5-1 kg jabłek. Jeżeli owoce były pryskane pestycydami, trzeba
przed spożyciem umyć je dokładnie szczoteczką w ciepłej wodzie z
dodatkiem naturalnego octu lub obrać ze skórki. Najlepiej jednak
zaopatrzyć się w jabłka z nie opryskiwanych drzew – na pewno
mniej piękne, ale zdrowsze niż z intensywnie prowadzonych sadów.

WZMACNIAJĄ ORGANIZM

  Już u osób po trzydziestym roku życia mogą pojawić się
zaburzenia pracy układu krwionośnego objawiające się
podwyższonym ciśnieniem krwi, kruchością naczyń krwionośnych
ze skłonnością do tworzenia się siniaków, skurczami naczyń
krwionośnych mózgu wywołującymi bóle głowy – w takich
przypadkach należy przyzwyczaić się  do jedzenia co najmniej
dwóch jabłek dziennie. Jabłka są obowiązkowym składnikiem diety
osób intensywnie pracujących umysłowo, prowadzących mało
ruchliwy tryb życia, a także osób z chorobą nowotworową,
zaburzeniami układu nerwowego, cierpiących na bezsenność. Już
sam zapach jabłek postawionych na stole lub w pobliżu łóżka
korzystnie wpływa na nastrój, łagodzi stres i depresję. Codzienne
spożywanie co najmniej 2 jabłek pobudza pracę mózgu,
normalizuje przemianę cholesterolu, stopniowo oczyszcza naczynia
krwionośne z nagromadzonych złogów i obniża ciśnienie. Aktywne
biologicznie związki zawarte w jabłkach pobudzają w organizmie
syntezę kwasu glutaminowego, usprawniającego procesy
zapamiętywania i odtwarzania informacji.
JABŁKA W KOSMETYCE

  Świeżo wyciśnięty sok lub okład z tartych jabłek warto
stosować jako środek kosmetyczny ujędrniający skórę. Oczyszcza
cerę, spłyca zmarszczki, odświeża zaniedbaną skórę twarzy, piersi,

zwiotczałe mięśnie brzucha. Przy uszkodzeniach brodawek sutków

(pęknięcia, szczeliny) u karmiących matek, spękanych wargach,
rozmaitych spękaniach naskórka lub zadrapaniach przykłada się
papkę ze zmiksowanych jabłek (ewentualnie z dodatkiem masła)
jako środek gojący. Okład z tartych surowych jabłek lub cienkich
plasterków jabłka to dobry środek na poparzenia słoneczne i
egzemy. Na źle gojące się rany i czyraki lecznictwo ludowe poleca
kompresy z pieczonych jabłek wymieszanych z miodem. Tarte
jabłka zawinięte w gazę i położone na 20 minut jako okład na
powieki uwalniają od obrzęków i podrażnień, zmniejszają sińce pod
oczami.

OCET JABŁKOWY

  Z jabłek przyrządza się ocet jabłkowy, chętnie stosowany
zamiast octu spirytusowego jako przyprawa do potraw, a także w
rozmaitych domowych kuracjach. W sprzedaży dostępne są różne
rodzaje octu, łatwo również przyrządzić go samemu. Ścieramy na
tarce umyte jabłka ze skórką i gniazdami nasiennymi, przekładamy
do słoja i zalewamy chłodną przegotowaną i osłodzoną wodą. Na
400 g jabłek dodajemy 500 ml wody oraz 100 g naturalnego miodu
lub cukru. Słoik należy zakryć gazą lub bawełnianą ściereczką i
owinąć gumką. Przechowujemy w ciemnym miejscu w pokojowej
temperaturze, codziennie mieszamy zawartość wyparzoną
drewnianą łyżką. Po 2 tygodniach odcedzamy przefermentowaną
zawartość, na każdy litr płynu dodajemy kolejne 100 g miodu lub
cukru, i ponownie odstawiamy w słoju zakrytym gazą w ciepłe
miejsce do czasu, kiedy płyn przestanie fermentować i stanie się
jasny. Po całkowitym zakończeniu fermentacji przefiltrować ocet
przez gazę i przelać do butelek. Butelki szczelnie zamknąć,

zaetykietować, przechowywać w ciemnym miejscu. Cały proces

produkcji octu trwa zwykle 40-50 dni.

ZASTOSOWANIE OCTU JABŁKOWEGO
Ocet jabłkowy to dietetyczny hit, zdobywający coraz większą
renomę. Uniwersalny eliksir zdrowia przyrządzamy mieszając ze
szklanką  przegotowanej ciepłej wody 1-2 łyżeczki miodu oraz 1-2
łyżeczki octu jabłkowego. Pijemy powoli rano na czczo co najmniej
godzinę przed śniadaniem i wieczorem przed snem. Taki domowy
„energy drink” rzeczywiście dodaje sił na cały dzień, wzmacnia
układ odpornościowy, sprzyja utracie zbędnych kilogramów i
utrzymaniu zgrabnej sylwetki, doskonale wpływa na urodę. Ułatwia
trawienie, normalizuje ciśnienie krwi, zapobiega bezsenności.
Płukanka ze szklanki letniej wody z dodatkiem łyżeczki octu
jabłkowego bardzo szybko likwiduje ból gardła.
Małgorzata Godlewska

Małgorzata Godlewska

Strona www.uzdrawiacz.com.pl korzysta z plików cookies celem ułatwienia korzystania z serwisu. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności lub określ warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie wszystkoociasteczkach.pl.