Piszemy o naturoterapii od ponad 30 lat
|
Logowanie »
« Wróć do listy artykułów

Wiosna

Wiosna

                     Wzmocnijmy się po zimie        

     Wiosna tuż, tuż a wielu z nas odczuwa spadek ogólnej kondycji i gorsze samopoczucie, osłabienie, bóle głowy i kończyn, senność, łatwe męczenie, trudności z koncentracją, chwiejne nastroje i rozdrażnienie. W związku z przesileniem wiosennym polecam  kilka prostych porad.

                     Naturalne witaminy

        Zadbajmy o dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin. Jedzmy więcej warzyw i owoców, które choć jeszcze nie z naszego ogródka są  bardzo pożyteczne. Polecam także kiełki. Będą bardzo przydatne aby nas wzmocnić   Mają wiele walorów: są smaczne, zdrowe, łatwe do wyhodowania i łatwo dostępne w sklepach, a przede wszystkim bogate w witaminy i składniki mineralne.

Kiełki można zjadać cały rok a szczególnie wiosną i na przedwiośniu.

          Uzdrawiające kiełki

   Wielu naukowców interesujących się zdrową żywnością przyznaje kiełkom pierwszeństwo, jako produktowi „najcenniejszemu dla zdrowia” – jak to określa I. Gumowska. Kiełki są bogate we wszystkie cenne składniki. Jest w nich ponad cztery razy więcej cynku niż w mące razowej i około osiem razy więcej witaminy E. A wiadomo, że witamina ta daje żywotność, wspomaga pracę serca, obniża poziom cholesterolu i chroni przed czynnikami rakotwórczymi. Kiełki zawierają doskonałe, choć roślinne, białko potrzebne do odbudowy komórek, witaminy z grupy B, które utrzymują w zdrowiu serce, nerwy, skórę, krew, i mózg. Są zasobne w żelazo i magnez – pierwiastki chroniące organizm przed anemią, serce przed chorobą, kości przed rzeszotowieniem – oraz potas. Są też bogatym źródłem błonnika, zawierającym cenne, a rzadkie mikroelementy.

              Skąd brać kiełki?

   Najprościej je wyhodować. Do szklanki wlewa się wodę, a na plastykowe sito sypie łyżkę ziaren pszenicy. Ziarno nie powinno być zanurzone, tylko lekko podsiąkać. Woda w szklance musi być codziennie wymieniana. Kiełki są najcenniejsze, gdy osiągają długość kilku milimetrów i zaczynają się zielenić. Na ogół wypada to po trzech dniach, najpóźniej po pięciu. Żeby kiełki jeść codziennie, trzeba je hodować jednocześnie w trzech szklankach.

      Nie tylko pszenica

     Obok kiełków pszenicy najwartościowsze są:

• Kiełki rzodkiewki, mają ostry smak, dzięki czemu świetnie nadają się jako zamiennik szczypiorku. Zawierają dużo witaminy C oraz siarkę, dzięki czemu korzystnie wpływają na dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci • Kiełki brokuła są pikantne w smaku i doskonale sprawdzają się jako dodatek do kanapek lub sałatek. Zawierają sulforafan – substancję, która zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych. Jego zawartość w kiełkach jest ok. 20 razy większa niż w świeżym brokule • Kiełki fasoli Mung są powszechnie stosowane w daniach kuchni azjatyckiej. Są lekko chrupiące i zawierają łatwo przyswajalne białko i w odróżnieniu od roślin strączkowych są łatwiej strawne. Mają właściwości pomagające obniżyć poziom złego cholesterolu • Kiełki soi są delikatne w smaku i lekko chrupiące. Bardzo dobre źródło żelaza oraz witamin C i B. Ich regularne spożycie w diecie łagodzi nerwy i poprawia apetyt. Tylko uwaga! Nie wszystkie nasiona soi kupione np. supermarketach wykiełkują. Lepiej kupić w sklepach ze zdrowa żywnością. • Kiełki lucerny są dobrym źródłem witaminy A, C i D oraz lecytyny – substancja korzystnie wpływająca na pracę układu nerwowego oraz wspomagająca wykorzystanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach • Kiełki soczewicy są bardzo delikatne w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno. Zawierają spore ilości żelaza, magnezu i witamin C. • Kiełki słonecznika zawierają cynk i żelazo.

 

     Oczyśćmy organizm z toksyn

    Wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie organizmu. Prawidłowo przeprowadzone oczyszczenie organizmu to równocześnie ograniczenia dietetyczne, kontrola ilości i jakości pożywienia oraz środki wspomagające w postaci ziół oczyszczających. Dieta oparta na warzywach i odpowiednio dobrane zioła są doskonałymi środkami neutralizującymi związki szkodliwe oraz ułatwiającymi ich eliminację z moczem, kałem lub potem.

     Nieoceniony w tym przypadku jest sok z brzozy.       Jak uzyskać sok? Robi  się  otwór w  pniu  na wysokości 1  m od ziemi, wkłada rynienkę i podkłada wiadro. Brzoza wydziela nawet 5 l. soku. Można pić 3 razy  dziennie po pół szklanki. Zbierać  sok  w maju.

                   Mniszek lekarski

   Mniszek lekarski zawiera wiele ważnych dla zdrowia substancji  organicznych,  w  tym także witaminę C oraz  kwas foliowy - zaliczany  do  witamin krwiotwórczych.   Powszechnie   stosuje   się    go    przy zaburzeniach metabolizmu. Pomaga  też  w  schorzeniach  dróg żółciowych i schorzeniach wątroby.

    Maria Treben proponuje  na  schorzenia  wątrobowe  zjadać

pięć do sześciu  łodyg  kwiatostanowych  dziennie.  Łodygi

mają pomagać również w cukrzycy. Chorzy na cukrzycę - według

Marii Treben - powinni codziennie zjadać do 10 łodyg  przez

cały okres kwitnienia mniszka. Łodygi myje się wraz z

kwiatostanem i dopiero potem usuwa  się  koszyczek  i  żuje łodygę. Osoby   stale   niedomagające,   które   czują   się

przygnębione i zmęczone powinny przeprowadzić 14  -  dniową

kurację  stosując  łodygi  mniszka.  Świeże   łodygi   mogą

bezboleśnie  rozpuszczać  kamienie  żółciowe  i   pobudzają

czynności wątroby i pęcherzyka żółciowego.

                             Sałatka z mniszka

   Sałatę sporządza się z liści. Jest ona szeroko stosowana

we Francji i Niemczech. Surowe liście trzymamy 30 min. w  zimnej

solonej  wodzie,  osączamy,  kroimy  i  przyprawiamy  sosem

francuskim , śmietaną lub majonezem.

                        Sałatka wiosenna

                         Jeszcze lepsza jest wiosenna sałatka.  Proszę

nazbierać młodych pokrzyw,  młodych  liści  mniszka,  liści

babki lancetowatej, kwiatów i liści podbiału  oraz  młodych

liści krwawnika. Rośliny należy wymyć dokładnie  w  cieplej

wodzie i drobno pokroić.   Mieszankę  przyprawić  do  smaku

oliwą lub lekką śmietaną  wymieszaną  z  łyżeczką  cukru  i

  1. wymieszaniu  odkładamy  całość  na  pół

godziny w zimne  miejsce.  Najlepsze  efekty  uzyskuje  się

spożywając te surówkę rano  po  śniadaniu  i  wieczorem  po

  1. dwa  do  pięciu  tygodni,

jedzenie  sałatki  rozpoczynajmy  od  ilości  dwóch   łyżek

stopniowo powiększając tę ilość .

                  Kuracja  pokrzywa

   Pokrzywa nie ustępuje preparatom żelaza w działaniu

krwiotwórczym, dlatego jest szczególnie cenna przy  leczeniu

anemii i różnych krwawień. Ponadto zawiera wiele witamin, w szczególności A, C, K, a  także  białek  roślinnych enzymów,

związków mineralnych i mikroelementów. Ziółka pokrzywy  nie

tylko  wzmacniają  apetyt   ale   przyśpieszają   przemianę materii. Pokrzywa  stosowana  jest  też  przy   schorzeniach wątroby, gośćca, kamicy nerkowej, guzach.

        Sposób użycia: 1 kopiastą łyżeczkę do herbaty ziela pokrzywy wsypać do szklanki,  zalać  do   pełna   wrzątkiem,   pozostawić   do

naciągnięcia  ,  odcedzić  i  wypić.  Stosować   2-3   razy

                 Pyłek i mleczko pszczele

   Najlepiej jest przeprowadzać kuracje pyłkowa dwa razy w roku  na wiosnę , gdy organizm jest osłabiony po zimie i w jesieni,  aby uodpornić organizm na przeziębienia .Kuracja trwa wówczas  dwa  do trzech miesięcy , potem robi się przerwę  tej  samej  długości  i

znowu powtarza kurację.

   Minimalny czas  trwania  kuracji  musi  wynosić  jeden  miesiąc.

Do  wzmocnienia  organizmu  potrzebne  nam  będzie

też mleczko pszczele. Jest ono do kupienia w aptekach i nie  ma

problemu z jego dostaniem.  Mleczko  pszczele  jest  wręcz

eliksirem młodości i balsamem przeciw  osłabieniu.  Zawiera

białka,  aminokwasy, bardzo  dużą ilość  witamin, składniki

  1. postaciami  -

naturalnej,  sproszkowanej,   tabletek.   Kuracja   ogólnie

wzmacniająca  polega  na  codziennym  spożywaniu mleczka w ilości 20-200  mg  na  dzień przez  okres  dwóch

miesięcy.

                Liście pietruszki

     Odkąd  tylko  w  ogródku pojawią się zielone listki pietruszki,  zjadam  je  w  dość dużych ilościach. Obsypuję nimi chleb,  wrzucam  do  zupy  i innych posiłków. Jem też surowy korzeń. I to mi pomaga wzmocnić siły obronne organizmu.  O wartościach pietruszki pisał też  Ksiądz Klimuszko.  Nazwał ja  cudownym  zielem,  które   uodpornia organizm przed zapadaniem na wszelkie schorzenia oraz  daje niebywałą tężyznę i długowieczność. Jest ona też  antidotum na spaliny i dym tytoniowy. Jedzmy  więc  pietruszkę  -  na surowo.

Konieczny wiosenny ruch                    W tygodniu powinno się spacerować codziennie przynajmniej przez 30 minut, a podczas weekendu dobrze jest wybrać się na dłuższą pieszą wycieczkę. Szybki marsz zmusza do pracy nie tylko mięśnie, ale i pobudza układ oddechowy oraz układ krążenia. Możemy korzystać z kijków. Kiedy idę do pracy przez krakowskie błonia widzę, że coraz więcej młodych i starszych maszeruje z kijami. Naśladujmy ich. Dzięki temu organizm jest lepiej dotleniony, a wydzielane w czasie wysiłku przez mózg endorfiny i serotonina poprawiają nastrój. Oprócz tego jeśli mamy taką możliwość jeźdźmy na rowerze i korzystajmy z basenu.

                        Walenty Nabiał                  

   

WN

Strona www.uzdrawiacz.com.pl korzysta z plików cookies celem ułatwienia korzystania z serwisu. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności lub określ warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie wszystkoociasteczkach.pl.