Piszemy o naturoterapii od ponad 30 lat
|
Logowanie »
« Wróć do listy artykułów

Sposoby na dobrą odporność

Sposoby na dobrą odporność

Sposoby na dobrą odporność

     Zimą i wczesna wiosną, musimy dbać o wzmocnienie odporności organizmu, która uchroni nas od infekcji i pozwoli uniknąć pozimowego osłabienia. Niektóre naturalne sposoby pomogą nam samouzdrawiać z drobnych i poważniejszych dolegliwości. Napiszę o metodach, które w Poradniku Uzdrawiacza i Uzdrawiaczu podawały znakomite znawczynie naturoterapii: Małgorzata Godlewska i Krystyna Nosal. Prezentując te proste sposoby życzymy Państwu zdrowia po zimie.    

Imbir rozgrzewa organizm

Imbir stymuluje odporność, warto więc stosować go profilaktycznie w okresie nasilonego występowania chorób dróg oddechowych, a zatem w chłodnych porach roku. Przy objawach przeziębienia i grypy imbirowa herbatka rozgrzewa organizm od wewnątrz, wywołuje poty, łagodnie obniża gorączkę, skraca okres trwania choroby. Imbir poleca się osobom, które łatwo marzną, skarżą się na stale zimne dłonie i stopy. W przypadku bólu gardła lub chrypki warto żuć kawałek świeżego imbiru, aby złagodzić podrażnienie. Suszony imbir jest skutecznym lekiem przeciw tzw. mokremu kaszlowi: rozgrzewa płuca, pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny. Przy suchym kaszlu lepiej podawać sok ze świeżego imbiru z miodem. Herbatka imbirowa przynosi ulgę w infekcjach kataralnych, jak katar alergiczny, zapalenie zatok, ostre lub przewlekłe zapalenie oskrzeli, kiedy zgromadzona wydzielina jest czynnikiem drażniącym. W takich dolegliwościach można również przyjmować 3 razy dziennie mieszankę sproszkowanego suszonego imbiru, czarnego pieprzu i goździków (po ćwierć łyżeczki każdego ze składników) z miodem lub w postaci naparu.

                         Odporność organizmu

      Oto kilka sposobów ratowania swojego organizmu, odbudowy sił obronnych, odtworzenia flory bakteryjnej, np. po antybiotykoterapii, po skutkach niewłaściwego odżywiania się czy zażywania niezdrowych używek.

     Osłabiony, chory organizm, z ubogą florą bakteryjną należy ogrzać, pozbawić śluzów. Wszystkie posiłki powinny być ciepłe, gotowane. Owoce, zwłaszcza jabłka można jeść w dowolnych ilościach, ale gotowane, lub pieczone. W menu rekonwalescenta a także w profilaktyce powinny się znaleźć kiszonki takie, jak:

kiszona kapusta, ogórki, buraki itd. (nie marynaty). Doskonała jest również cebula duszona w minimalnej ilości wody oraz syrop z cebuli, ponieważ cebula jest naturalnym antybiotykiem.

   Czosnek - przynajmniej jeden ząbek dziennie, pokrojony w plasterki, należy połykać jak tabletki. Popić ciepłą wodą.

                      Korzeń kuzu

W chińskiej medycynie zaleca się korzeń kuzu. W Azji stosuje się go w przypadku grypy, gorączki lub chorób górnych dróg oddechowych. Usuwa on zmęczenie, wzmacnia ogólną witalność organizmu. Rewelacyjny jest również w przypadku zatrucia, biegunki, wymiotów; nawet leczy doskonale zakażenie salmonellą - w ciągu 24 godzin. Korzeń kuzu rośnie w Chinach, w Polsce dostępny jest (w sklepach zielarskich) w postaci mączki, kryształków. Można przyrządzać go jak kisiel z dodatkiem owoców, np. malin, porzeczek lub bez żadnych dodatków.

Zastosowanie w ostrych przypadkach grypowych, gorączkowych czy zatruciach:

Kurację miksturką z kuzu można stosować w czasie antybiotykoterapii oraz zaraz po niej. Wytwarza ona środowisko alkaliczne, wspierające układ odpornościowy.

    Dobrze jest jeść miód propolisowy, chociaż jedną do trzech łyżeczek dziennie (dla osób nieuczulonych na pszczele produkty).

Miód propolisowy można wykonać samodzielnie w warunkach domowych.

Wziąć: ½ litra miodu, najlepiej lipowego, buteleczkę propolisu w nalewce, składniki wymieszać. Miód propolisowy wzmocni osłabiony układ odpornościowy organizmu.

W medycynie wschodu, w przypadku zaziębienia, na samym początku, „jak coś bierze” zaleca się:

1 łyżkę syropu z malin, pół cytryny (sok), 2 łyżki wódki. Składniki wymieszać. Mieszanka malinowa z cytryną i wódką zabija bakterie. Działa prawie jak antybiotyk. Spowoduje wypocenie się oraz unieszkodliwi mikroby chorobotwórcze. Miksturkę wypić przed spaniem.

     Ruch na świeżym powietrzu z pewnością jest niezawodnym lekarstwem na wiele dolegliwości. Najbezpieczniejsze są spacery, szczególnie z kijkami nordik walking.  W organizmie dokonuje się regeneracja układu immunologicznego, wentylacja układu oddechowego oraz relaks dla psychiki.

   „Ruch może zastąpić wiele lekarstw, ale nie ma lekarstwa, które zastąpi ruch”.

           Kasza jaglana na przeziębienie

         W przypadku przeziębienia lub chronicznego kataru warto przeprowadzić odkwaszającą organizm kurację kaszą jaglaną. Przyrządzamy rzadki kleik w proporcji 1 szklanka kaszy jaglanej na 4 szklanki wody. Gotujemy długo – do czasu, kiedy kasza całkowicie się rozgotuje. Przez cały dzień spożywamy dowolną ilość takiej zawiesiny, i najlepiej nic poza tym. Kasza jaglana, szczególnie wyprażona przed gotowaniem, wykazuje osuszające działanie, pomaga szybko uporać się z cieknącym nosem, zapchanymi zatokami i podrażnionym gardłem. Na Ukrainie katar leczy się wdychając dym z palonego prosa lub kaszy jaglanej. Prażona kasza powinna wchodzić w skład diety osób z chorobami sercowo-naczyniowymi, gdyż likwiduje obrzęki, normalizuje ciśnienie krwi, korzystnie działa na pracę serca.

                   Dzień bez ziemniaka – to dzień stracony.

         Ziemniak to balsam dla żołądka, prawdziwa ulga dla tych, co zmagają się z nadkwasotą, niestrawnością oraz „cienkim portfelem” – (jest tani).

         Jego dobrą opinię popsuła wieloletnia tradycja, w której przede wszystkim występował obok mięsa i był bestialsko ulepszany tłustymi sosami. Stąd wzięła się niechlubna opinia, że tuczy. A to przecież nieprawda!!!

         Kartofle są tanie, kalorii w nich niewiele. Są za to doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu regulują trawienie. Zawierają mnóstwo cennych białek, skrobi, węglowodanów i soli mineralnych – żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, a przede wszystkim potasu.

         Obfitują w witaminy A,C,D,K,E,PP i B1,B2,B6.

Wartość odżywcza ziemniaków jest tak duża, że przez jakiś czas mogłyby być jedynym pożywieniem człowieka – bez uszczerbku dla zdrowia!!!.

   Kuracja ziemniaczana może być podstawą diety wyszczuplającej, która pozwoli stracić dziennie nawet około ½ kg (Ziemniaki tuczą, ale wtedy, gdy jemy je z sosami, lub smażymy na tłuszczu).

Ziemniaki leczą zaparcia i niestrawność. Likwidują obrzęki spowodowane otyłością.

                   Zalecany sposób gotowania  przez O. Grande.

     Aby uzyskać pełną wartość odżywczą ziemniaków należy:                Wybierać ziemniaki z uprawy naturalnej z ładną skórką.

üWyrzucić ziemniaki zazielenione i kiełkujące, ze względu na zawartość trującej solaniny.

üObierać cieniutko, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy.

üObrane ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku, tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni, nie pozwalając na wypłukanie najwartościowszych składników.

üPodczas gotowania można wlać szklankę mleka, łyżeczkę masła, przekrojoną cebulę ( kilka cebul) , łyżeczkę kminku

üSolić dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają mięknąć.

Po takim ugotowaniu, ziemniaczki będą już omaszczone, pachnące i odżywcze, tak, że nie trzeba już dodawać żadnych sosów.

                        Opracował: Sylwester Żubr

Strona www.uzdrawiacz.com.pl korzysta z plików cookies celem ułatwienia korzystania z serwisu. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności lub określ warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie wszystkoociasteczkach.pl.