« Wróć do listy wydań
Małgorzata Godlewska prezentuje zioła znane i nieznane
Przykuwa uwagę białą korą i efektowną smukłą sylwetką. U narodów słowiańskich cieszyła się szacunkiem jako drzewo dobre, życzliwe ludziom - do dziś ma duże znaczenie obrzędowe. Z dawien dawna wykorzystywano lecznicze właściwości surowców brzozowych: pączków i liści, gałązek, drewna i kory, soku brzozowego, dziegcia, wę...
czytaj artykuł »
Czarnuszka siewna należy do roślin, o których wspomina Biblia. W Europie uprawiana była jeszcze w wiekach średnich oraz w okresie renesansu, jednak w końcu XVI wieku przyprawy kolonialne wyparły ją z dworskich kuchni i szybko utraciła popularność. Natomiast w świecie muzułmańskim nasiona czarnuszki - oprócz tradycyjneg...
czytaj artykuł »
Jaskrawoczerwone owoce róży należą do największych skarbów jesieni. Apteka natury oferuje środek, który wzmocni odporność, uchroni przed przeziębieniem i pomoże nam zdrowo przetrwać zimę. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych witamin i minerałów owoce róży są cenniejsze niż komercyjne suplementy. Warto wy...
czytaj artykuł »
Często sięgamy po kosztowne preparaty lecznicze z egzotycznych roślin nie wiedząc, że równie skuteczne remedia można znaleźć w każdym ogrodzie, na każdym niemal trawniku. Do takich zielarskich „kopciuszków” należy powszechnie znana – choć niekoniecznie z nazwy - gwiazdnica pospolita (Stellaria media Vill.). Ten kosmopo...
czytaj artykuł »
Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense L.), popularnie zwana czerwoną koniczyną, występuje tak pospolicie na łąkach, przydrożach, miedzach, trawnikach, że prawie jej nie zauważamy. Jest u nas znana raczej jako cenna roślina pastewna niż jako zioło lecznicze. Trudno uwierzyć, że jej wszechstronne działanie porównać można ...
czytaj artykuł »
Rosnący na każdym trawniku krwawnik zawdzięcza nazwę swym nadzwyczajnym właściwościom przeciwkrwotocznym. Łacińska nazwa rośliny Achillea wywodzi się z greckiej mitologii od imienia Achillesa, który wykorzystywał ziele do leczenia rannych towarzyszy na polu bitwy. Krwawnik był lekiem pierwszej pomocy dla wojowników, my...
czytaj artykuł »
Kurkuma to nie tylko przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię, ale też wszechstronny lek wykorzystywany od tysięcy lat w medycynie Indii i Chin. Ostatnio wzrasta zainteresowanie niezwykłymi właściwościami tej rośliny. W wielu ośrodkach naukowych na świecie prowadzone są badania nad zastosowaniem k...
czytaj artykuł »
Kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, niektóre z ziół gromadzą substancje zapasowe w mięsistych korzeniach, zaś część nadziemna zamiera na zimę. Taki zwyczaj mają łopiany. Łopian znany jest z tego, że dzięki haczykowatym łuskom okrywy koszyczki wraz z dojrzałymi owocami przyczepiają się łatwo do sierści zwierząt oraz...
czytaj artykuł »
Słodkie maliny to uczta dla podniebienia, a zarazem niezrównany lek na szereg dolegliwości - w myśl hipokratesowej zasady: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Jedna z najprzyjemniejszych malinowych kuracji polega na sezonowym spożywaniu na godzinę przed każdym posiłkiem po 150 g świeżych owoc...
czytaj artykuł »
Miłorzęby pojawiły się na Ziemi wiele milionów lat przed erą dinozaurów. Do czasów współczesnych przetrwał w niemal niezmienionej postaci miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba L.), długowieczne drzewo o charakterystycznych wachlarzowatych liściach pochodzące z Chin. Europejczycy poznali ten gatunek dopiero w końcu XVII st...
czytaj artykuł »
Na przełomie lata i jesieni dojrzewają owoce głogu. Są cennym surowcem na lecznicze nalewki i herbatki, podobnie jak ukazujące się w maju kwiatostany. Głóg słynie z dobroczynnego działania na serce. Pozwala zachować nienaganną pracę układu krwionośnego do późnego wieku, mocne serce i naczynia. Flawonoidy zawarte w głog...
czytaj artykuł »
Spośród dostępnych na rynku preparatów ziołowych o obco brzmiących nazwach na szczególną uwagę zasługuje pau d’arco, występujące w sprzedaży również jako herbata Inków, lapacho albo tahibo. Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa (Mart. ex DC.) Standl.) to efektowne drzewo o różowych kwiatach pochodzące z deszczowych lasów ...
czytaj artykuł »
Zwykły pieprz dodawany codziennie do potraw ma niezwykle pasjonującą historię. Nazywany „królem przypraw”, był niegdyś ceniony wyżej niż złoto. Odcisnął piętno w dziejach świata i zbudował niejedną fortunę. Do dziś stanowi podstawę światowego handlu przyprawami, choć dawno przestał być towarem luksusowym. Znajdziemy go...
czytaj artykuł »
Pokrzywa to roślina o wyjątkowych walorach leczniczych, a zarazem jeden z najcenniejszych jadalnych chwastów. Tradycyjnie wiosną stosowana jest dla oczyszczenia i wzmocnienia organizmu po wyczerpującej zimie. „Pokrzywa ukazuje się z czarnej, nie zazielenionej jeszcze ziemi jako jedna z pierwszych i rośnie bardzo szybko...
czytaj artykuł »
JASTRZĘBIEC W Polsce występuje kilkadziesiąt gatunków z rodzaju jastrzębiec (Hieracium), a ponadto liczne mieszańce, podgatunki i odmiany. Wiele z nich rośnie wyłącznie w górach. Obecnie jastrzębce nie cieszą się popularnością w ziołolecznictwie, choć w wielu rejonach Europy uważano je niegdyś za ważny lek w chorob...
czytaj artykuł »
Rumianek należy do ziół równie chętnie stosowanych przez zielarzy, jak i osoby zupełnie niewtajemniczone w arkana ziołolecznictwa. Jest lekiem łagodnym a skutecznym, o działaniu potwierdzonym wielowiekową tradycją oraz licznymi badaniami naukowymi. Niezastąpiony dla ząbkujących maluchów, nadpobudliwych przedszkolaków z...
czytaj artykuł »
Francuska klasyfikacja stawia skrzyp na pierwszym miejscu wśród dwudziestu ziół o najwyższej mocy leczniczej. Unikalne właściwości skrzypu spowodowane są wysoką zawartością przyswajalnych związków krzemu. Odpowiednia ilość krzemu w organizmie zapewnia prawidłowy rozwój i regenerację tkanki łącznej, w tym skóry, naczyń ...
czytaj artykuł »
Słonecznik pochodzi z amerykańskich prerii. Już przed 5 tysiącami lat był czczony przez rdzennych mieszkańców Ameryki jako symbol boga słońca. Indianie spożywali ziarna słonecznika, pielęgnowali skórę i włosy olejem słonecznikowym, wykorzystywali czarnopurpurowy barwnik z łusek nasion, przykładali zmiażdżone ziele na u...
czytaj artykuł »