Małgorzata Godlewska prezentuje zioła znane i nieznane
Przykuwa uwagę białą korą i efektowną smukłą sylwetką. U narodów słowiańskich cieszyła się szacunkiem jako drzewo dobre, życzliwe ludziom - do dziś ma duże znaczenie obrzędowe. Z dawien dawna wykorzystywano lecznicze właściwości surowców brzozowych: pączków i liści, gałązek, drewna i kory, soku brzozowego, dziegcia, wę...
czytaj artykuł »Czarnuszka siewna należy do roślin, o których wspomina Biblia. W Europie uprawiana była jeszcze w wiekach średnich oraz w okresie renesansu, jednak w końcu XVI wieku przyprawy kolonialne wyparły ją z dworskich kuchni i szybko utraciła popularność. Natomiast w świecie muzułmańskim nasiona czarnuszki - oprócz tradycyjneg...
czytaj artykuł »Jaskrawoczerwone owoce róży należą do największych skarbów jesieni. Apteka natury oferuje środek, który wzmocni odporność, uchroni przed przeziębieniem i pomoże nam zdrowo przetrwać zimę. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych witamin i minerałów owoce róży są cenniejsze niż komercyjne suplementy. Warto wy...
czytaj artykuł »Często sięgamy po kosztowne preparaty lecznicze z egzotycznych roślin nie wiedząc, że równie skuteczne remedia można znaleźć w każdym ogrodzie, na każdym niemal trawniku. Do takich zielarskich „kopciuszków” należy powszechnie znana – choć niekoniecznie z nazwy - gwiazdnica pospolita (Stellaria media Vill.). Ten kosmopo...
czytaj artykuł »Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense L.), popularnie zwana czerwoną koniczyną, występuje tak pospolicie na łąkach, przydrożach, miedzach, trawnikach, że prawie jej nie zauważamy. Jest u nas znana raczej jako cenna roślina pastewna niż jako zioło lecznicze. Trudno uwierzyć, że jej wszechstronne działanie porównać można ...
czytaj artykuł »Rosnący na każdym trawniku krwawnik zawdzięcza nazwę swym nadzwyczajnym właściwościom przeciwkrwotocznym. Łacińska nazwa rośliny Achillea wywodzi się z greckiej mitologii od imienia Achillesa, który wykorzystywał ziele do leczenia rannych towarzyszy na polu bitwy. Krwawnik był lekiem pierwszej pomocy dla wojowników, my...
czytaj artykuł »Kurkuma to nie tylko przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie indyjską kuchnię, ale też wszechstronny lek wykorzystywany od tysięcy lat w medycynie Indii i Chin. Ostatnio wzrasta zainteresowanie niezwykłymi właściwościami tej rośliny. W wielu ośrodkach naukowych na świecie prowadzone są badania nad zastosowaniem k...
czytaj artykuł »Kiedy dni stają się coraz chłodniejsze, niektóre z ziół gromadzą substancje zapasowe w mięsistych korzeniach, zaś część nadziemna zamiera na zimę. Taki zwyczaj mają łopiany. Łopian znany jest z tego, że dzięki haczykowatym łuskom okrywy koszyczki wraz z dojrzałymi owocami przyczepiają się łatwo do sierści zwierząt oraz...
czytaj artykuł »Słodkie maliny to uczta dla podniebienia, a zarazem niezrównany lek na szereg dolegliwości - w myśl hipokratesowej zasady: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Jedna z najprzyjemniejszych malinowych kuracji polega na sezonowym spożywaniu na godzinę przed każdym posiłkiem po 150 g świeżych owoc...
czytaj artykuł »Miłorzęby pojawiły się na Ziemi wiele milionów lat przed erą dinozaurów. Do czasów współczesnych przetrwał w niemal niezmienionej postaci miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba L.), długowieczne drzewo o charakterystycznych wachlarzowatych liściach pochodzące z Chin. Europejczycy poznali ten gatunek dopiero w końcu XVII st...
czytaj artykuł »Na przełomie lata i jesieni dojrzewają owoce głogu. Są cennym surowcem na lecznicze nalewki i herbatki, podobnie jak ukazujące się w maju kwiatostany. Głóg słynie z dobroczynnego działania na serce. Pozwala zachować nienaganną pracę układu krwionośnego do późnego wieku, mocne serce i naczynia. Flawonoidy zawarte w głog...
czytaj artykuł »Spośród dostępnych na rynku preparatów ziołowych o obco brzmiących nazwach na szczególną uwagę zasługuje pau d’arco, występujące w sprzedaży również jako herbata Inków, lapacho albo tahibo. Pau d’arco (Tabebuia impetiginosa (Mart. ex DC.) Standl.) to efektowne drzewo o różowych kwiatach pochodzące z deszczowych lasów ...
czytaj artykuł »Zwykły pieprz dodawany codziennie do potraw ma niezwykle pasjonującą historię. Nazywany „królem przypraw”, był niegdyś ceniony wyżej niż złoto. Odcisnął piętno w dziejach świata i zbudował niejedną fortunę. Do dziś stanowi podstawę światowego handlu przyprawami, choć dawno przestał być towarem luksusowym. Znajdziemy go...
czytaj artykuł »Pokrzywa to roślina o wyjątkowych walorach leczniczych, a zarazem jeden z najcenniejszych jadalnych chwastów. Tradycyjnie wiosną stosowana jest dla oczyszczenia i wzmocnienia organizmu po wyczerpującej zimie. „Pokrzywa ukazuje się z czarnej, nie zazielenionej jeszcze ziemi jako jedna z pierwszych i rośnie bardzo szybko...
czytaj artykuł »JASTRZĘBIEC W Polsce występuje kilkadziesiąt gatunków z rodzaju jastrzębiec (Hieracium), a ponadto liczne mieszańce, podgatunki i odmiany. Wiele z nich rośnie wyłącznie w górach. Obecnie jastrzębce nie cieszą się popularnością w ziołolecznictwie, choć w wielu rejonach Europy uważano je niegdyś za ważny lek w chorob...
czytaj artykuł »Rumianek należy do ziół równie chętnie stosowanych przez zielarzy, jak i osoby zupełnie niewtajemniczone w arkana ziołolecznictwa. Jest lekiem łagodnym a skutecznym, o działaniu potwierdzonym wielowiekową tradycją oraz licznymi badaniami naukowymi. Niezastąpiony dla ząbkujących maluchów, nadpobudliwych przedszkolaków z...
czytaj artykuł »Francuska klasyfikacja stawia skrzyp na pierwszym miejscu wśród dwudziestu ziół o najwyższej mocy leczniczej. Unikalne właściwości skrzypu spowodowane są wysoką zawartością przyswajalnych związków krzemu. Odpowiednia ilość krzemu w organizmie zapewnia prawidłowy rozwój i regenerację tkanki łącznej, w tym skóry, naczyń ...
czytaj artykuł »Słonecznik pochodzi z amerykańskich prerii. Już przed 5 tysiącami lat był czczony przez rdzennych mieszkańców Ameryki jako symbol boga słońca. Indianie spożywali ziarna słonecznika, pielęgnowali skórę i włosy olejem słonecznikowym, wykorzystywali czarnopurpurowy barwnik z łusek nasion, przykładali zmiażdżone ziele na u...
czytaj artykuł »