Jak podtrzymać pamięć?
Początkowo skleroza nie daje jakichś szczególnych objawów.
Są to zawroty i bóle głowy, potem osłabienie psychiki , utrata
pamięci, następnie może pojawić się większe zaburzenia
umysłowe. Jedno jest pewne. Należy zmienić swój
dotychczasowy sposób żywienia, trzeba unikać tłuszczy, mięsa
wieprzowego i słodyczy. Wrogiem jest cholesterol. Znakomicie
przeciw cholesterolowo działa czosnek. Doktor Górnicka
proponowała na obniżenie ciśnienia krwi i przeciwdziałanie
miażdżycy nalewkę czosnkową . 100 g obranych i drobno
pokrojonych ząbków czosnku zalewamy 200 g czystej wódki i
odstawiamy na 7 dni. Nalewkę spożywamy przed głównymi
posiłkami 2 - 4 razy dziennie po 20 kropli.
Niestety nie wszyscy tolerują czosnek. Podam więc inne
sposoby.
Jak zaradzić sklerozie?
Często u ludzi młodych, nie wspominając o starszych pojawia się
niechęć, depresja, brak motywacji do życia i działania. Otóż składa
się na to wiele przyczyn i czynników. Jak temu zaradzić ? Jednym z
nich jest ćwiczenie umysłu przez całe życie. Ot, chociażby aktorzy,
którzy codziennie ćwiczą pamięć. Warto więc zadbać o swój mózg.
Oprócz pożytecznego pożywienia należy dużo czytać, rozwiązywać
krzyżówki, grać w szachy, brydża, uczyć się wierszy, czy prozy na
pamięć. I oczywiście mieć pożyteczne hobby. To pomaga i pozwala
zapomnieć o codziennych troskach i kłopotach.
Pamiętaj o ziołach
Oto jedna z prostych mieszanek
1. ziele jemioły 25 g
2. kwiat głogu 25 g
3. liść melisy 15 g
4. korzeń kozłka lekarskiego 15 g
5. owoc kminku 10 g
6. liść ruty 10 g.
Wsypać łyżkę mieszanki garnuszka i zalać szklanka wody.
Gotować 2-3 minuty. Pod odcedzeniu wypić pozostały płyn.
Czynić to 3 razy dziennie przed jedzeniem.
Żyworódka
Żyworódka Pierzasta jest to roślina zielona, wieloletnia o
prostej łodydze, której wysokość dochodzi do 1 m. W polskich
warunkach osiągać może wysokość 50 cm. Surowcem leczniczym
są świeże liście lub szczyty pędów, z których otrzymuje się sok lub
miazgę. Ma ona takie mnóstwo leczących właściwości, że w
krajach, skąd pochodzi, traktowana jest jako panaceum - cudowny
środek na wszelkie dolegliwości.
Badania naukowe potwierdziły, że sok z liści żyworódki
pierzastej ma m.in. następujące własności lecznicze:
• zwiększa siły obronne organizmu, co umożliwia skuteczną
likwidację chorób infekcyjnych.
*wzmacnia serce, poprawia i reguluje układ krążenia
*poprawia pamięć i jest pomocna w leczeniu przerostu prostaty.
Żyworódka jest łatwa w hodowli w warunkach domowych i
bardzo plenna.
Dbajmy o dietę
Dbajmy też o dietę! To bardzo ważne. Niektóre pokarmy
sprzyjają dobrej pamięci, inne ją rujnują. Podam poniżej te
najlepsze dla naszego umysłu i te bardzo złe.
Pokarmy, które wzmagają energię i pamięć to:
Zielona i czerwona herbata, kakao, kawa, mleko, jogurt,
orzechy, migdały, warzywa strączkowe, brokuły, pomidory, jabłka,
gruszki, brzoskwinie, winogrona, sałata, pestki słonecznika, dyni,
otręby pszenne, grube kasze, soja
Pokarmy, które tłumią energię i pamięć to :
cukier, alkohol, pokarmy bogate w węglowodany (chleb biały,
makaron), nadmierne ilości tłuszczu, dieta monotonna, bez owoców
i warzyw.
Brak w organizmie witamin A, C i E, chroniących przed
działaniem wolnych rodników, powoduje, że człowiek staje się
nerwowy i nie może się skoncentrować. Zatem to one powinny
znaleźć się w codziennej diecie. A znaleźć je można w takich
pokarmach, jak: nasiona słonecznika, orzechy, pomarańcze, kiwi,
czarne i czerwone porzeczki, cytryny, jabłka, papryka, pomidory,
dynia, awokado, szparagi, cebula, zielone warzywa, oleje roślinne,
sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, dzika róża, masło roślinne,
jajka.
Niezbędnym paliwem dla prawidłowego funkcjonowania mózgu
jest glukoza i tlen. Powinniśmy zadbać o dostarczanie ich
organizmowi, o wietrzenie pomieszczeń, o spanie przy otwartym
oknie. Komórki nerwowe i mózgowe pobierają glukozę krążącą we
krwi. Powinna ona pochodzić z węglowodanów złożonych, gdyż są
one trawione dłużej, co umożliwia stopniowe, ale stałe zaopatrzenie
mózgu w glukozę. Najlepsze węglowodany dla mózgu to mąka z
pełnego przemiału, kasze i płatki zbożowe, brązowy ryż, nasiona
roślin strączkowych. Dieta powodująca lepszą pamięć i
koncentrację powinna zawierać: witaminy z grupy B, witaminy A,
C, E, kwas foliowy i mikroelementy: magnez, wapń, cynk, potas,
żelazo, fosfor.
Do witamin z grupy B - ważnych dla mózgu - zaliczamy:
cholinę, inozytol, witaminę B6 (pirydoksyna), witaminę B3 (inaczej
niacyna lub witamina PP i witaminę B12.
Lecytyna – jej składniki odgrywają ważną rolę w koncentracji i
procesach zapamiętywania. Szczególnie ważne są w długotrwałym
wysiłku umysłowym, podczas uczenia się, gdyż dzięki nim
przyswojony materiał jest szybciej zapamiętywany. Chronią przed
wyczerpaniem umysłowym. Naturalnym źródłem tych związków są
pestki słonecznika, muesli, drożdże piwne, melasa, surowe (nie
gotowane, czy smażone) żółtko jajek, kasza jaglana, rodzynki,
pistacje, orzeszki ziemne (nie solone), owoce cytrusowe.
Pirydoksyna – czyli witamin B6 uważana jest za witaminę
szczęścia, zapobiega stanom depresji, lęku, rozdrażnienia i
bezsenności. Aby zaopatrzyć w nią organizm, należy na śniadanie
jeść muesli z owocami z dodatkiem mleka, zielone warzywa,
orzechy, pieczywo razowe, drożdże, jajka, banany, awokado, drób,
ryby, ziarno soi.
Niacyna - inaczej witamina PP jest ważna dla sprawnego
działania układu nerwowego. Jej niedobór jest przyczyną
przewlekłego zmęczenia, osłabienia pamięci, koncentracji,
rozdrażnienia i bólów głowy. Bogate w nią są: drożdże, orzechy
ziemne, suszone brzoskwinie, tuńczyk, migdały, grzyby, ziarno soi,
zielony groszek.
Kobalamina - zwana witaminą B12 chroni komórki nerwowe
przed uszkodzeniem. Wzmacnia sprawność intelektualną,
zapobiega stwardnieniu rozsianemu, zwiększa odporność na stres i
poprawia nastrój. Znajduje się w makreli, sardynkach w oleju,
żółtku jaj, mleku, drobiu.
Kwas foliowy - jest niezmiernie ważny do produkcji endorfin -
naszych hormonów szczęścia serotoniny i noradrenaliny -substancji
neurostymulacyjnych. Serotonina ma działanie uspokajające,
odpowiada za odpowiednią ilość snu. Noradrenalina zaś ma wpływ
na aktywność i dynamikę w ciągu dnia. Jej niedobór objawia się
zmęczeniem, niepokojem, bezsennością, roztargnieniem i
kłopotami z pamięcią, depresją. Bogate w kwas foliowy są: kiełki
pszeniczne, szpinak, ziarno soi, żółtko jajek, sałata, szparagi,
soczewica, brokuły, kalafior, mąka z pełnego przemiału.
Magnez - odpowiednia jego ilość w diecie działa kojąco na
układ nerwowy, zaś niedobór objawia się kłopotami z pamięcią,
nerwowością i nadpobudliwością. Dobre źródło to: muesli, orzechy,
owoce suszone, kasze, mąka z pełnego przemiału, figi, melasa,
kakao, masło orzechowe, zielone warzywa.
Zielona herbata – zalecana, jako produkt prozdrowotny.
Wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny
(EGCG) wpływa na neurogenezę – wspomaga wytwarzanie
neuronów, poprawia pamięć i uczenie przestrzenne. Według
naukowców ten przeciwutleniacz niweluje skutki chorób
związanych z wiekiem
Miłorząb dwukwiatowy
Osoby nie lubiące ceremoniału parzenia ziółek mogą
zastosować kurację miłorzębem dwukwiatowym, którego liście
są bardzo wartościowe leczniczo. Miłorząb znakomicie działa na
usprawnienie krążenia. Osiąga on dobre rezultaty w leczeniu
choroby zarostowej tętnic kończyn dolnych a także zaburzeniach
psychicznych na tle miażdżycowym i bólach głowy. Preparaty
m.in. nalewkę można nabyć w aptekach bez recepty.
Miłorząb wspomaga pracę mózgu
Niezakłócony przepływ krwi w naczyniach mózgowych jest
warunkiem właściwego odżywienia i dotlenienia mózgu, a także
odprowadzenia zbędnych szkodliwych metabolitów. Jeśli mózg nie
otrzymuje odpowiedniej ilości krwi, pojawiają się niekorzystne
zmiany nastroju i zachowania. W przypadku osób starszych, u
których częściej występują zaburzenia dopływu krwi do mózgu,
przyjmowanie preparatów z miłorzębu może być sposobem na
poprawę jakości życia. Choć mechanizmy działania są złożone i nie
do końca poznane, wiele dowodów wskazuje, że miłorząb poprawia
tolerancję tkanek na niedokrwienie i niedotlenienie, a w przypadku
niedokrwienia mózgu powoduje zwiększenie wykorzystania tlenu i
zużycia glukozy w niedokrwionej tkance mózgowej. Korzystny
wpływ na funkcje mózgu spowodowany jest również
zmniejszeniem lepkości krwi, zwiększeniem przepływu przez
naczynia krwionośne w mózgu, usuwaniem skurczów drobnych
naczyń, działaniem przeciwutleniającym i neuroprotekcyjnym.
Badania kliniczne wykazały ponadto, że miłorząb zwiększa tempo
przesyłania informacji na poziomie komórek nerwowych oraz
stymuluje uwalnianie w mózgu neuroprzekaźników kojarzonych z
dobrym samopoczuciem, w tym dopaminy i adrenaliny.
Poprawia pamięć
Zaburzenia w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych mózgu
występują szczególnie w starszym wieku i mogą powodować
upośledzenie pamięci, roztargnienie, dezorientację, problemy z
koncentracją, obniżenie sprawności umysłowej, wzmożoną
drażliwość, zmienność nastrojów w połączeniu ze stanami
lękowymi, chroniczną depresję, ospałość, zawroty i bóle głowy,
szum w uszach. Wykazano, że zwiększając dopływ krwi do mózgu
preparaty z miłorzębu przyczyniają się do złagodzenia objawów
niewydolności naczyniowej mózgu i usprawnienia osłabionych
funkcji umysłowych. Choć niektóre badania kwestionują
skuteczność miłorzębu w leczeniu choroby Alzheimera i innych
rodzajów demencji, to wielu pacjentów odczuwa poprawę podczas
stosowania tego leku, zwłaszcza w początkowym stadium choroby.
Przyczyną rozbieżności pomiędzy wynikami badań mogą być
różnice w dawkowaniu preparatów, metodyce, stosowaniem
różnych ekstraktów. Warto zauważyć, że również u zdrowych osób
preparaty z miłorzębu potrafią wspomagać czynności poznawcze,
jak uczenie się, zapamiętywanie, koncentracja uwagi.
Walenty Nabiał
WN